Questions are from Edexcel and AQA GCSE Maths past papers

Example:

Tom and Tessy share £60 in the ratio 2 : 3

How much did each of them get?

Solution:

2 + 3 = 5

Therefore, we will divide the money into 5 parts.

£60 ÷ 5 = 12

Each part = £12

Tom's share is 2 parts: 2 x 12 = £24

Tessy's share is 3 parts: 3 x 12 = £36

Attempt the questions below. Choose the correct answer from the choices provided.

A piece of wood is of length 45 cm. The length is divided in the ratio 7 : 2 Work out the length of each part.

40 cm and 5cm

30 cm and 20 cm

35 cm and 10 cm

30 cm and 15 cm

Alex and Ben were given a total of £240. They shared the money in the ratio 5 : 7 Work out how much money Ben received.

£100

£150

£180

£140

Ken and Susan share £20 in the ratio 1 : 3. Work out how much money each person gets.

£5 and £20

£6 and £14

£4 and £16

£5 and £15

Divide 270 in the ratio 3:2:1

135, 90 and 45

120, 85 and 65

130, 95 and 45

100, 85 and 85

Amy, Beth and Colin share 36 sweets in the ratio 2 : 3 : 4 Work out the number of sweets that each of them receives.

8, 12 and 16

6, 9 and 12

8, 10 and 18

18, 27 and 30

Abby and Judy share some money. Abby gets 25% What is Abby’s share : Judy’s share as a ratio in its simplest form?

2 : 3

1 : 4

25 : 100

1 : 3

Abby and Judy share some money. Abby gets 25% Judy gets £19.50 How much money does Abby get?

£7.5

£6.5

£58.5

£46

Melissa is 13 years old. Becky is 12 years old. Daniel is 10 years old.

Melissa, Becky and Daniel share £28 in the ratio of their ages. Becky gives a third of her share to her mother.

How much should Becky now have?

£9.60

£12

£6.40

£8

Peter won £75 as a prize. He gave ^{4}⁄_{5} of the prize money as a present to Roger and Bethan. Roger and Bethan shared the present in the ratio 2 : 3

How much did they each get.

£20 and £30

£24 and £48

£12 and £18

£24 and £36

5 schools sent some students to a conference. One of the schools sent both boys and girls. This school sent 16 boys.

The ratio of the number of boys it sent to the number of girls it sent was 1 : 2

The other 4 schools sent only girls. Each of the 5 schools sent the same number of students.

Work out the total number of students sent to the conference by these 5 schools.

240

200

80

360

Pat and Julie share some money in the ratio 2 : 5 Julie gets £45 more than Pat. How much money did Pat get?

£18

£30

£20

£35

Ann and Bob shared £240 in the ratio 3 : 5

Ann gave a half of her share to Colin. Bob gave a tenth of his share to Colin.